Успехи за Таня Звискова на пушка и Мария Делчева на бадминтон

Спортните таланти на Еврофутбол Диана Петкова и Петър Божилов завоюваха общо пет златни медала от завършилото в неделя Балканско първенство по плуване за младежи и девойки на столичния басейн "Диана". На връх Гергьовден 16-тодишната Диана постигна 26.02 сек. на 50 метра свободен стил, след като се наложи повторение на серията. По-късно следобед тя постигна 56.73 сек. на 100 метра свободен стил и дублира титлата си. Петър Божилов пък завоюва първото си отличие – бронзов медал с щафетата 4х200 метра свободен стил (заедно с Тихомир Тодоров, Ангел Йовчев и Антъни Иванов). По-късно с умерено темпо 17-годишният столичанин грабна първата си титла – на 1500 метра свободен стил с време 16:02.05 мин.

В неделя Петър си осигури и втора титла – този път в невероятно оспорвано плуване на 400 метра свободен стил с резултат 3:59.05 мин, което е с 5 стотни по-добро от това на втория Ефе Туран от Турция. Състезанието завърши с невероятното плуване на квартета ни при девойките на 4х100 метра свободен стил, където Диана Петкова, София Найденова, Виктория Петрова и София Иванова поставиха нов национален рекорд за старша възраст с време 3:52.89 мин. и спечелиха заслужено златния медал. Важно е да се каже, че още един български плувец – Антъни Иванов спечели три титли – на 50, 100 и 200 метра бътерфлай, с което отличията за националния ни отбор станаха общо 13 – 9 златни (заедно с титлата на Светлозар Николов), 2 сребърни (на Антъни Иванов и Любомир Андреев) и 2 бронзови.

Друг Спортен талант на Еврофутбол Таня Звискова постигна нов национален рекорд за България в отборното класиране на силния международен турнир по спортна стрелба в Пилзен, Чехия. Таня, заедно със Спортния талант на Еврофутбол за 2016 година Янина Станчева и Нели Танева записаха резултат от 1856,7 точки в дисциплината 60 изстрела легнал с малокалибрена пушка. Таня се нареди на 27-мо място от 109 участнички в дисциплината 60 изстрела от положение легнал с малокалибрена пушка на 50 метра с резултат от 618.7 т. Така тя покри норматива на Българския стрелкови съюз за участие на Европейско първенство..

Още един успех – този път за Спортния ни талант в бадминтона Мария Делчева, която се класира на 2-ро място на международния турнир за юноши и девойки до 19 години в Дубровник, Хърватия. 16-тодишната столичанка загуби с 0-2 гейма от втората поставена в схемата Вивиан Сандорази от Унгария, като преди това в полуфиналите отстрани представителка на Китайско Тайпе. На двойки тя и Христомира Поповка достигнаха до ¼-финалите. Турнирът е първият, който важи за младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г.
 

Диляна Минкина пък спечели два златни и един бронзов медал от завършилата на 09.05.2017 г. Универсиада по лека атлетика на стадион "Берое" в Стара Загора. 20-годишната студентка в УНСС финишира за 2.19 мин. в тактическо бягане на 800 метра, а на 1500 метра финишира за 4.39 мин. Бронзовото отличие е в щафетата 4х400 метра.
 

 


Медийни партньори по програма "Спортни таланти" са: сайтовете gong.bg, viasport.bg, bgathletic.com, ngobg.info, dir.bg и blitz.bg, actualno.bg и sportlive.bg вестниците Еврофутбол и "Марица", агенция КРОСС, както и БНР и Дарик радио.