Биатлонистът Кристиян Стоянов от Берковица и триатлонистът Александър Сръндев от София получиха своите символични чекове на специална церемония в офиса на Еврофутбол.

Двамата спечелиха съответно първо и второ място в конкурса "Спортен талант на публиката", който се проведе от 04.06. до 17.06.2018 г. В него се включиха 82 спортисти, които кандидатстваха по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол за 2018 г., но не получиха финансиране по-рано през годината.

Най-много подкрепа събра 20-годишният Кристиян с 1011 гласа. Вторият в класацията – 21-годишният Александър, привлече 997 привърженици или само с 14 по-малко. Поради незначителната разлика българският букмейкър реши да финансира и двамата състезатели.

Кристиян Стоянов и Руди Вачкова
Александър Сръндев и Илияна Николова
Кристиян Стоянов и Александър Сръндев

При представянето на Кристиян по време на церемонията стана ясно, че сред целите му за 2018 г. е да влезе в Топ 3 на Световното и на Европейското първенство по биатлон за юноши и младежи през 2018 г.

"Желая ти не само да постигнеш целта си да бъдеш в Топ 3, а и да завоюваш първото място!" – каза управителят на Еврофутбол Руди Вачкова при връчването на символичния чек.

"Благодаря Ви за подкрепата! Тя е много важна за мен, защото всички знаем, че българският спорт не е добре финансово и бюджетите се съкращават всяка година. От 2018 г. съм в "А" отбора при мъжете и конкуренцията е още по-голяма. С помощта на Еврофутбол ще мога да си купя велосипеда, от който имам нужда. Всички от отбора имат добри велосипеди и това финансиране ще ми помогне да тренирам заедно с тях", каза Кристиян Стоянов.

Символичният чек на другия победител в конкурса – Александър Сръндев, връчи Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи". Организацията е партньор на Еврофутбол по Програма "Спортни таланти" за седма поредна година.

"За втори път връчвам този чек на Александър и според мен той може да бъде ментор на останалите участници как се печели! Това е първият случай, в който някой печели наградата два пъти чрез гласа на публиката" – коментира Илиана Николова.

"Чаках с нетърпение да получа шанса да участвам за втори път в конкурса "Спортен талант на публиката". Радвам се, че отново успях да спечеля място в програмата и благодаря на Еврофутбол, че ми даде тази възможност, въпреки че бях втори. Финансирането отива за състезателни аерокапли, които са много необходим консуматив за триатлонистите" – допълни Александър Сръндев.

Сумата, определена за Кристиян, е 2 235 лева, а за Александър – 2 000 лева. Тази година в гласуването за "Спортен талант на публиката" бяха отчетени рекорден брой гласове – 12 144, дадени в подкрепа на 61 състезатели.

Еврофутбол приветства с "Добре дошли" новите лица на Програма "Спортни таланти" и им желае много успехи!


Медийни партньори по програма "Спортни таланти" са: сайтовете actualno.com, offnews.bg, sportlive.bg, blitz.bg, viasport.bg, bgsprint.com, bgathletic.com, ngobg.info вестник Еврофутбол и агенциите КРОСС и БГНЕС, радиата Дарик радио и Българското национално радио. За поредна година подкрепа ни оказва и Националната спортна академия "Васил Левски".