Братята Александър и Митко Джорджеви са двама от най-изявените млади български таекуондисти. Те са и Спортни таланти на Еврофутбол, а Сашо дори беше избран на престижното шесто място в ТОП 10 на най-добрите състезатели за настоящата година. Братята споделиха емоциите си в края на изключително успешната и за двамата 2018-а.

Коe от постиженията си през годината цените най-високо?
Митко: Годината беше изпълнена с предизвикателства и съм щастлив, че успях да ги преодолея и да опазя здравето и желанието си за победи. Най-високо ценя, разбира се, успехите си с националния отбор на България.

Александър: 2018-а беше много добра за мен, аз съм национал от 4 години и точно сега навлизам в юношеската група, където успях да покажа на какво съм способен. Станах републикански шампион, балкански шампион, наистина има какво да запомня.

Какво ви донесе сътрудничеството с програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Митко: Успях да се подготвя на много високо ниво и да се ползвам от най-модерните средства за възстановяване.

Александър: Подкрепата, не само финансовата, но и емоционалната, ми помогнаха да покажа най-доброто от себе си във важните моменти.

Какво си пожелавате за настъпващата скоро 2019 г.?
Митко: Предстои ни европейско първенство, дано следващата година да е поне толкова успешна, колкото и тази. Пожелавам много здраве на себе си, брат си и всички млади български спортисти.

Александър: И никога да не се отказват от мечтите си и да дават всичко за любимия спорт.


Таекуондистката Емилия Тасева е Републиканска шампионка на България в категория до 57 кг. Това е само едно от призовите й класирания през годината, които й отредиха деветото място в ТОП 10 на Спортните таланти на Еврофутбол за 2018-а.

С какво ще запомниш изминаващите 12 месеца?
Най-високо ценя вицешампионската титла от мултиевропейското първенство за девойки в Пловдив. Надявам се следващият ми медал от такъв форум да бъде златен.

Как оценяваш сътрудничеството си с програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Нямам думи да изразя благодарността си за получената подкрепа. Тук намерих хора, които да се радват заедно с мен на всяка победа и да ми помагат да се изправя след всяко поражение. Именно на приятелите си от програмата се обаждах първо, за да споделя "Спечелих медал!" и усещах искрената им гордост с моите постижения.

Какво ще си пожелаеш за 2019-а?
Успехите ми да се умножат по две, по три... Колкото повече – толкова повече.


Спортният талант на Еврофутбол Иван Алмаджиев представи България на европейското първенство по плуване за юноши и девойки в Хелзинки това лято, както и на още десетки международни турнири. Ето какво ни сподели той в равносметка за 2018-а:

Как изпращаш настоящата година?
Годината беше успешна, но и много тежка, не толкова в спортно, колкото в психологическо отношение. Радвам се, че успях да се преборя не само със своите конкуренти, но и със самия себе си.

Помогна ли ти участието в програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Получих изключителна подкрепа, не само като средства, но и като приятелства, а когато искаш да печелиш, е много важно да чувстваш, че някой стои за гърба ти. Създадох много връзки с други млади спортисти, надявам се да продължим да се развиваме заедно в тази отлична среда.

Пожелай си нещо за идната 2019-а...
И на себе си, и на останалите спортни таланти, пожелавам много успехи, но преди всичко незабравими моменти, защо те остават с нас завинаги.


Спортният талант на Еврофутбол Диана Петкова беше един от шестимата български плувци, участвали на Олимпийските игри за младежи в Буенос Айрес. Успехите й на този форум, както и цялостното и представяне през годината, я поставиха на почетната трета позиция в десетката на талантите за 2018-а.

Диана, изпълни ли предначертаните планове за отминаващата година?
Голямата ми цел беше да стигна олимпийския финал на 50 метра свободен стил и успях да го постигна. Радвам се, но съм и пределно амбицирана и гледам към голямата олимпиада, където ще се опитам най-малкото да повторя това постижение.

Как участието в програма "Спортни таланти" на Еврофутбол повлия на представянето ти през годината?
Разбира се с финансовата подкрепа, но това не е всичко. Хората, с които работихме през изминалите месеци, се превърнаха в част от семейството ми. Те трепераха заедно с мен преди всеки старт и се радваха на всеки успех наравно с мен.

Какво да очакваме от теб през 2019-а?
Надявам се на силна предолимпийска подготовка, за да съм на върха на възможностите си през 2020 г. Не си пожелавам нищо конкретно, нека аз и близките ми бъдем здрави и щастливи, както и останалите спортни таланти.


Състезателката по бадминтон Мария Делчева остана на крачка от върха в ТОП 10 на Спортните таланти на Еврофутбол за 2018 г., които бяха определени след гласуване на медийните партньори и представители от Групата на съветниците. Ето какво ни сподели тя за изминалите месеци:

Първо искам да благодаря на Еврофутбол и неговите партньори, тъй като без тяхната подкрепа нямаше да мога да замина за Младежката олимпиада, където да сбъдна мечтите си.

Кое момент от изминалата година никога няма да забравиш?
Със сигурност златния медал на Олимпийските игри в Буенос Айрес. Всеки млад спортист се надява да стигне до този най-голям форум на планетата.

Какво ти даде сътрудничеството с Еврофутбол в личен и професионален план?
Участвах в поредица от международни състезания, които подобриха формата ми и ми погомнаха да укрепна като характер. Научих колко е важно да не се отказваш от мечтите си.

Пожелай си нещо за предстоящата година...
Дано 2019 г. ни донесе много успехи, да избегна контузиите и да продължа да надграждам над достигнатото до момента.


Щангистът Христо Христов е Спортен талант номер 1 на Еврофутбол за отиващата си 2018 г. Той също сподели равносметката си за изминалите месеци и надеждите си за бъдещето.

Изпращаш една много успешна година, кое постижение ще запомниш най-ярко?
Вицеолимпийската титла от Буенос Айрес е голям успех, но не е любимият ми, защото исках да постигна повече. Гордея се с усилията, които вложих. Не само аз, а и всички млади български спортисти, които виждам около себе си.

До каква степен ти беше от полза сътрудничеството с програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Закупих си екипировка, платих си лагерите, осигурих си средства за възстановяване. С други думи за мен остана само да се представя на ниво в състезанията и да мисля единствено за победите.

Какво те очаква през 2019-а?
Аз имам един девиз: "Само напред и нагоре". Пожелавам много медали и на останалите участници в програма "Спортни таланти".